Beekdaelen, herindelen helpt leefgemeenschappen te maken - Vereniging Limburgse Gemeenten
37
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-37,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Beekdaelen, Nuth, Onderbanken, Schinnen

Beekdaelen, hoe je met herindelen iets van de leefgemeenschappen kunt maken.

Onderbanken, Nuth en Schinnen (ONS)

Vanaf 1 januari 2019 gaat de nieuwe gemeente Beekdaelen van start. De ambitie is dat er in Beekdaelen een sterke relatie ontstaat tussen gemeente en de gemeenschap. Daarvoor wil de gemeente steeds in gesprek zijn met bewoners, verenigingen en ondernemers. Als eerste stap worden in alle vijftien kerkdorpen dorpsbijeenkomsten georganiseerd.

Tijdens deze bijeenkomsten wordt opgehaald wat de inwoners belangrijk vinden voor de nieuwe gemeente Beekdaelen, voor het dorp, voor de buurt, voor de vereniging, voor het bedrijf of voor de inwoners persoonlijk. Samen met de dorpsgenoten wordt besproken wat inwoners waarderen aan hun dorp en wat naar meer smaakt. En, (niet onbelangrijk) welke bijdrage de inwoners daar zelf aan kunnen leveren.

De aanpak Beekdalen gaat niet uit van tegenstellingen en concurrerende gemeenten, maar van de kracht van de leefgemeenschappen. Structuur volgt inhoud. Zo zal de gemeentelijke organisatie zich gaan voegen naar hetgeen wordt opgehaald uit de gemeenschappen. En niet andersom! De klassieke manier om eerst een organisatie op te tuigen cq samen te voegen past niet meer in deze tijd. Die organisatie is immers geen doel op zich, maar een middel om de leefgemeenschappen te ondersteunen, waar dat nodig is. En dat is tegenwoordig op veel terreinen niet meer het geval. Inwoners kunnen veel zelf en willen dat ook, mits dat een gemeente door regelzucht en de control modus het eigenaarschap niet overneemt.

De aanpak loopt op dit moment en diverse bijeenkomsten hebben al plaats gevonden. Zeer benieuwd hoe dit uiteindelijk gaat leiden tot een nieuwe kijk op herindelen en of de stevige ambities ook waargemaakt kunnen worden. De aanpak is veel belovend en een voorbeeld voor de toekomst.

Lees meer op www.beekdaelen.nl >