Blij in Beesel - Vereniging Limburgse Gemeenten
60
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-60,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Beesel

College-, raadsleden en ambtenaren op pad voor Toekomstvisie

Beesel

Panta rhei, de beroemde uitspraak van Griekse filosoof Heraclitus, is Limburg op het lijf geschreven. Alles stroomt in het land van de Maas en dat geldt dus ook voor de pogingen om de lokale democratie te verlevendigen.
Tijden veranderen, de verhouding tussen burger en samenleving kent een sterkere wederkerigheid. De overheid kan en wil het niet meer alleen, de burger neemt meer verantwoordelijkheid. Je ziet dat in de vele burgerinitiatieven, coöperaties, in de zorg die burgers voor elkaar verlenen. In die veranderende rollen past geen starre overheid die denkt in oude patronen, en dus ook geen politiek die in haar eigen wetmatigheden functioneert. Natuurlijk is en blijft een gemeenteraad het orgaan dat het College kaders meegeeft, controleert. Natuurlijk voert het College beleid uit. Maar de manier waarop biedt kansen voor vernieuwing. De gemeente Beesel neemt deze weg nadrukkelijk en experimenteert.

Het opstellen van een toekomstvisie is niet voorbehouden aan een beleidsambtenaar of een extern bureau, maar de kans bij uitstek om met burgers in gesprek te gaan over de gemeenschap waar ze wonen en werken. Onder de noemer Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen, werd dat gesprek gevoerd. Op bankjes, bij verenigingen, tijdens de les, de burger werd bevraagd in zijn of haar eigen omgeving. Met de methode waarderend onderzoek (appreciative inquiry) gingen ambtenaren, collegeleden en raadsleden op pad. Het resultaat is een toekomstvisie van de gemeenschap waarin zij met eigen woorden aangeeft wat er in het dorp, op straat of in de omgeving van belang is, wat zij daarin verwacht van de gemeente en wat ze daaraan zelf bijdraagt. Zo werd benoemd dat er weinig aandacht is voor jongeren in de lokale politiek. Het thema Jong is nu een speerpunt, de gemeente zet zich onder andere in voor jongerenhuisvesting, de jongeren zelf (verenigd in een nieuw initiatief in het kerkdorp Beesel) zorgen voor contact met leeftijdgenoten, evenementen en activiteiten. En zo werden nog 7 andere speerpunten benoemd die door de gemeenteraad omarmd zijn en als een rode draad fungeren. De visie van de gemeenschap als uitgangspunt van het lokale handelen.

lees meer: www.beesel.nl