De huurder als ‘mede’ eigenaar - Wonen Limburg - Vereniging Limburgse Gemeenten
127
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-127,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Algemeen, Wonen

De huurder als ‘mede’ eigenaar

Wonen Limburg

Het is mooi dat veel bewoners de handschoen oppakken om in hun eigen wijk of dorp de invloed op hun eigen leefomgeving te vergroten. Wonen Limburg initieert deze ontwikkelingen met eigen vormen van bestuurlijke vernieuwing. Wim Hazeu (bestuurder Wonen Limburg) heeft een heldere kijk op de gewenste ontwikkelingen. Zowel in de organisatie als daarbuiten waait een frisse wind. De verandering begint zijn vruchten af te werpen.

In positie
Wonen Limburg streeft ernaar om mensen die een woning huren weer ‘mede’ eigenaar te laten zijn van hun eigen leefomgeving en waar mogelijk zelfs van hun woning. Je zou deze beweging kunnen omschrijven als van zorgen voor naar zorgen dat. Door bewoners daadwerkelijk de ruimte te geven voor eigen inbreng én initiatief ontstaan mooie coalities waarin eigenaarschap gedeeld kan worden en waarin samenwerking en sociale cohesie tot bloei komen. Bijvoorbeeld op het vlak van klein onderhoud van zowel woning als woonomgeving, dat in collectiviteit door bewoners zelf wordt gedaan. In ruil daarvoor kunnen de servicekosten omlaag en groeit de gemeenschapszin. Of door het organiseren van nieuwe coöperatieve vormen van woningbezit, waarbij de corporatie dergelijke initiatieven faciliteert en de bewoners daadwerkelijk zelf de regie over hun bezit voeren.

Huurdersraad

De Overlegwet schrijft redelijk exact voor hoe een vertegenwoordiging van de huurders een stem heeft in de corporatie. Maar net als in de politiek of het verenigingsleven blijkt het steeds lastiger om mensen voor langere tijd structureel te binden. Bovendien is de verantwoordelijkheid wel erg groot. Wie durft namens 26.000 verschillende huurders een inbreng te leveren?
Wonen Limburg hanteert nu een ander model dat én voldoet aan de wet én zorgt voor een bredere betrokkenheid én dynamiek onder huurders. Onder procesregie van de wettelijk aangestelde huurdersraad worden voor ieder vraagstuk, en op verschillende manieren huurders benaderd die vanuit interesse, professie of passie graag over dat specifieke onderwerp mee willen denken én adviseren. Dat advies kan bijvoorbeeld tot stand komen via een brede digitale uitvraag maar ook op een diepgravend en eigentijds wijze in het Wonen Limburg Lab. Het eindresultaat vindt uiteindelijk zijn wettelijke verankering in ene formele advies van de huurdersraad aan Wonen Limburg. Eigenlijk kan daarmee worden gesteld dat buiten ‘Het Systeem’ om wordt gewerkt aan vernieuwing en dat die ideeën wan weer terugkomen in ‘Het Systeem’. Wat dat betreft wordt het wellicht tijd om de wettelijke systeemvereisten eens tegen het licht te houden…..

Een mooi voorbeeld van bestuurlijke vernieuwing en nieuwe vorm van democratie.

meer weten? www.wonenlimburg.nl