Straatschouw in Beesel: aanbellen werkt! - Vereniging Limburgse Gemeenten
67
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-67,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Beesel

De straatschouw, aanbellen werkt!

Beesel

Burgemeester Petra Dassen beschrijft hoe direct contact met inwoners een waardevolle aanpak is. Niet via mail of nieuwsbrieven, maar door een straatschouw.
Een straatschouw als middel om met de burger in gesprek te raken over de directe fysieke en sociale leefomgeving. Twee keer per jaar gaat een team van ambtenaren, collegeleden, raadsleden, politie, woningcoöperatie, bemoeizorg, maatschappelijk werk en buurtvereniging/kernoverleg op pad en belt in een aantal straten aan, van deur tot deur. Het gesprek met de burger wordt gevoerd. Wensen worden geïnventariseerd, vraagstukken ook teruggelegd (wat kunt er met uw buren zelf aan doen?).

Resultaat is vaak dat we kleine ergernissen, zoals onderhoud openbaar groen, oppakken. Maar dat we ook van de gelegenheid gebruik maken burgers op andere mogelijkheden te wijzen. Bijvoorbeeld om met de buurt dat beheer zelf te doen met ondersteuning vanuit de gemeente, hetgeen ook daadwerkelijk opgepakt wordt. De nabijheid die burgers ervaren is goud waard, de boodschap eveneens: alleen als we de handen ineen slaan kunnen we de buurt levendig, veilig en fraai houden. Overheid en burgers die elkaar op een natuurlijke wijze ontmoeten, vertrouwen in elkaar krijgen, integraal en laagdrempelig.

Ideeën uit de gemeenschap verwezenlijken. Niet laten verzanden in eindeloze procedures. Een opgave. Een slechte ervaring met de overheid maakt burgers voor jaren sceptisch. Openheid is cruciaal, samen de schouders eronder. Soms gaat het mis, verschillende groepen burgers willen precies het tegenovergestelde van elkaar, de overheid bemiddelt zonder resultaat en kiest uiteindelijk partij. Een groep is heel blij, een groep tot op het bot teleurgesteld. Soms zijn er ook successen. Die moet je vieren. Zo heeft Reuver nu een hondenspeelweide geheel geïnitieerd en gerealiseerd door drie enthousiaste dames. Een proces van vallen en opstaan, eerdere locaties stuitten op veel weerstand van omwonenden. De initiatiefgroep raakte teleurgesteld, het moment waarop de overheid een steun in de rug kan zijn. Samen kijken of er toch niet een plek is, erin blijven geloven, grenzen verleggen. Uiteindelijk een geweldig resultaat. En ja we weten niet hoe lang de initiatiefgroep zich over het veld ontfermt, en ja, het veld kan vernield worden en ja, honden kunnen elkaar ook weleens negatief bejegenen. Maar dat betekent niet dat je het niet moet doen. Het gaat om vertrouwen geven en van daaruit werken.

Vernieuwing van de lokale democratie vraagt misschien niet zozeer grootse daden, maar veel meer kleine stapjes die burgers laten zien dat er vertrouwen is, dat overheid en samenleving handen ineen slaan. Het vraagt misschien niet zozeer een nieuwe structuur, maar veeleer een cultuur van willen luisteren, willen leren en fouten mogen maken. En het vraagt een samenspel tussen organisatie, raad en college. Zoek de oprechte dialoog, doorbreek starre patronen en de vernieuwing biedt zich aan.

Petra Dassen-Housen
Burgemeester Gemeente Beesel