Democratic Challenge - Vereniging Limburgse Gemeenten
270
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-270,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Algemeen

Democratic Challenge

De Democratic Challenge van de VNG (DC) biedt al een breed palet aan experimenten (ook in Limburg) die in Nederland zijn (of worden) gehouden. We hebben in Limburg in dit proces al dankbaar gebruik kunnen maken van de kennis die binnen DC wordt opgedaan. De DC is een landelijk initiatief waar wij in Limburg als het ware een provinciale doorvertaling van maken, uiteraard op onze eigen wijze. DC gaat immers ook niet uit van maakbaarheid en blauwdrukken, maar van experimenten en leren. En dan hetgeen we leren duurzaam borgen als verandering.

De VNG kijkt naar al de beschreven initiatieven vanuit een democratische bril die de democratische waarden vertegenwoordigt:

  • Checks & balances: op welke manier is tegenspraak georganiseerd?
  • Zeggenschap: Waarover kunnen bewoners meebeslissen?
  • Transparantie: Hoeveel mensen hebben zicht op lokale bestedingen?
  • Inclusie: Kan iedereen meedoen aan het debat of besluitvorming?
  • Deliberatie: worden besluiten genomen na een eerlijk op gesprek met allen belanghebbenden?

De VNG is momenteel het programma aan het evalueren. Ook daarvan kunnen we uiteraard leren en houden u via deze site daarvan op de hoogte. Wat de VNG aangenaam heeft verrast dat we in Limburg breder kijken dan de gemeentelijke overheid. Provincie en Waterschap Limburg doen ook mee. En ook instanties zoals woningbouwcorporaties betrekken we in dit proces. Die brede insteek zorgt voor verrassende verbindingen en nieuwe inzichten.

We nodigen u van harte uit om de site van DC te bezoeken en u te laten inspireren door het prachtige pallet aan experimenten.

meer weten? democraticchallenge.nl