Dorpsforum Ysselsteyn - Vereniging Limburgse Gemeenten
71
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-71,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Venray

Dorpsforum Ysselsteyn

Venray

Het dorpsforum Ysselsteyn is ontstaan uit de klassieke dorpsraad waarin destijds 5 à 6 personen zaten die op zoek gingen naar meer draagvlak in het dorp. Tijdens een bijeenkomst met het dorp kwam de vraag op: hoe kunnen we dit anders organiseren zodat meer mensen kunnen meebeslissen? Deze vraag in het achterhoofd houdende is er in 2014, met ondersteuning van de gemeente Venray, een gewogen (= representatieve) sleutelsessie georganiseerd waarin bewoners konden aangeven hoe het nieuwe dorpsoverleg eruit moest komen te zien. Er zijn destijds verschillende modellen geopperd en uiteindelijk is gekozen voor het model Dorpsforum. De keuze voor het model van het dorpsforum paste het beste bij de doelstelling om iedereen de kans te geven op zijn of haar manier mee te doen bij het dorpsoverleg.

Het schema hiernaast geeft weer hoe het nieuwe model er op papier uit ziet:
Er is een dorpsraad en zij vormen het dagelijkse dorpsbestuur en komen (deels) voort uit de voormalige dorpsraad. Om deze dorpsraad zit het dorpsforum, bestaande uit 40-50 personen uit het dorp die zich hebben aangemeld als lid van het dorpsforum. Tezamen met de dorpsraad vormen zij een stichting.In februari 2015 is het dorpsforum voor het eerst bij elkaar gekomen en is er een presidium gekozen (3  personen) die een sturende en voorbereidende rol hebben die meer is gericht op het proces dan op de inhoud. Om wat meer duidelijkheid te geven over de rolverdeling tussen de raad, het forum en het dorp:
Dorpsraad• Vormt het dagelijkse bestuur en heeft de bevoegdheid om binnen het beleid en het jaarplan naar eigen inzicht besluiten te nemen en uit te voeren.• Zorgt ervoor dat er frequent wordt overlegd met de werkgroepen/commissies en komt zelf ongeveer 8 tot 10 keer per jaar bij elkaar.• Legt bijzondere en nieuwe thema’s voor aan het dorpsforum en legt daarnaast jaarlijks verantwoording af over gevoerde beleid.• Is tevens het aanspreekpunt/contact naar de gemeente/derden en vertegenwoordigt het dorp.Dorpsforum• Belangrijkste onderdeel in de structuur en is het middel dat een stem geeft aan het dorp.• Stellen samen zowel het dorpsontwikkelingsplan vast als het jaarplan waar de dorpsraad mee uit de voeten kan en komt 3 tot 4 keer per jaar samen.• Behandelt nieuwe (belangrijke) thema’s en stelt daar eventueel werkgroepen voor aan.• Kunnen besluiten nemen op verzoek van Dorpsraad en zijn een middel wanneer bepaalde zaken/belangen/discussies dreigen te escaleren (proberen zo veel mogelijk objectief te zijn en kiezen geen partij = zeer belangrijk*)Werkgroepen• Bepalen hun eigen overlegstructuur en komen met een uitvoeringsplan dat moet worden goedgekeurd door of de dorpsraad indien het een plan is dat binnen het beleid/jaarplan valt, of door het dorpsforum wanneer dit niet het geval is.• Voeren het plan ook zelf uit en leggen hierover verantwoording af aan de dorpsraad maar ook aan het dorpsforum tijdens jaarlijkse evaluatie van het beleid- en jaarplan in het dorpsforum.
De keuze voor bovenstaande structuur biedt inwoners van Ysselsteyn de kans op verschillende manieren mee te doen. Van een ontwikkelende (dorpsraad) en sturende rol (dorpsforum) tot een uitvoerende functie (werkgroepen), iedereen kan in principe meedoen op basis van wat ie wil en wat ie kan. Het is ook mogelijk om zowel in het dorpsforum of in de dorpsraad als in een werkgroep te zitten. Waar in de vorige structuur de dorpsraad over alles besliste is nu veel zeggenschap verdeeld over de verschillende werkgroepen. Deze structuur en inrichting hebben er mede voor gezorgd dat er nu meer dan 50 personen in het dorpsforum mee doen en de werkgroepen worden gevormd door 80 personen (aantal gevallen waarbij mensen dubbelfunctie hebben). De betrokkenheid is dus behoorlijk hoog.

www.dorpsraadysselsteyn.nl