Net als het dorpsforum Ysselsteyn is dorpscoöperatie Steingood ontstaan uit een dorpsraad. Deze dorpsraad kwam voort uit een bewonersopstand die vocht voor het voortbestaan van de plaatselijke kermis in 1991. In deze dorpsraad zaten personen die werden gekozen middels verkiezingen en zij beslisten over alle zaken die het dorp aangingen. Bij een verkiezing voor een nieuwe termijn van de dorpsraad waren er meer kandidaten dan dat de dorpsraad volgens de regels mocht omvatten. Dat was aanleiding om dat soort regels los te laten.
In 2000 ging het roer om en werd de dorpsraad vervangen voor een dorpsoverleg waar geen verkiezingen voor werden gehouden; inwoners van Beringe konden meedoen doordat er werkgroepen werden opgericht die zich specifiek bezig gingen houden met één onderwerp zoals het groen, de kermis en het onderhoud van publieke voorzieningen. Daarnaast was er binnen dit dorpsoverleg een gebruikersraad ingesteld.
Naast dit dorpsoverleg ontstond in 2007 een initiatief dat de basis zou vormen voor de huidige dorpscoöperatie. Het dorp wilde zelf het initiatief bij de bouw van een nieuw gemeenschapshuis en kreeg hiervoor, vanuit verschillende potjes, een aanzienlijk bedrag en ondersteuning van onder meer de gemeente. De doelstelling van deze dorpsorganisatie was om dit gemeenschapshuis:
Het gemeenschapshuis werd gerealiseerd en staat onder bestuur van een stichting. De gedachte groeide dat het dorp alle maatschappelijk vastgoed zelf zou kunnen beheren. Zo ontstond de Dorpscoöperatie Steingood. Achterliggende visie en doelstelling van deze dorpscoöperatie was om in de toekomst zoveel mogelijk van het maatschappelijk vastgoed (de school, kinderopvang, sportverenigingen, etc.) en (een deel van) de kerk in eigen beheer te krijgen en te exploiteren. Vanuit de gemeente Peel en Maas werd deze visie gestimuleerd door niet alleen financieel bij te dragen voor de bouw van het gemeenschapshuis maar ook ambtelijke ondersteuning te organiseren.
Deze twee dorpsorganisaties (dorpsoverleg en dorpscoöperatie) hebben een tijdje naast elkaar bestaan in Beringe totdat de vraag opkwam of samenwerking niet beter was. Dat leidde ertoe dat ze in 2017 zijn gefuseerd. Men kan van deze dorpscoöperatie lid worden, het kenmerkende uitgangspunt van een coöperatie, voor een klein bedrag. Er wordt wel verwacht dat iedereen op basis van zijn of haar eigen vaardigheden, expertise, kennis en kunde een bijdrage levert om er zo voor te zorgen dat zoveel mogelijk maatschappelijke voorzieningen een duurzaam bestaan hebben binnen de dorpskern.