Dorpsraad Stevensweert: energie vasthouden! - Vereniging Limburgse Gemeenten
73
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-73,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Maasgouw

Dorpsraad Stevensweert. Na een vliegende start zorgen dat de energie blijft.

Maasgouw

Stevensweert kent een rijke historie. Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Stevensweert heeft zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden. De oude monumenten, de straten en pleinen geven Stevensweert een grote historische uitstraling.

In de gemeente Maasgouw is burgerparticipatie volop in ontwikkeling. De gemeente juicht het initiatief tot de oprichting van de Dorpsraad Stevensweert in december 2015 dan ook zeer toe. De Dorpsraad kenmerkt zich door een groot enthousiasme. Voor de gemeente Maasgouw is de Dorpsraad een volwaardig gesprekspartner die het bestuur en de ambtelijke organisatie van de gemeente Maasgouw echter ook confronteert met nieuwe vragen die bijvoorbeeld te maken hebben met het antwoord op de vraag hoe de gemeente Maasgouw zich tot hun inwoners wil verhouden.

De Dorpsraad heeft bij de gemeente aangegeven dat ze graag meer betrokken wil worden bij beleid en projecten over leefbaarheid. Ook zet de Dorpsraad zich in om dorpsgenoten te stimuleren zich in te zetten als vrijwilliger bij de uitvoering van plannen en activiteiten. Deelname aan de nationale groencompetitie Entente Florale in 2016 bleek een ideale proef hiervoor. Voor ons als gemeente bood de deelname de kans het groenbeleid nadrukkelijker onder de aandacht te brengen en samen uit te voeren. Het idee is neergelegd bij de Dorpsraad. Uit een door de Dorpsraad gehouden peiling bleek veel enthousiasme. Dat zette de lichten op groen voor het inrichten van een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie. Met grote inzet van alle betrokkenen mag het met trots een succes genoemd worden. De behaalde tweede plaats is een kroon op het verzette werk. De uitdaging voor de Dorpsraad en de gemeente is nu het enthousiasme vast te houden te blijven samenwerken.

De Dorpsraad doet graag mee maar wil ook graag meedénken: over de toekomst, de richting en de ontwikkeling van hun dorp de komende 10 à 15 jaar. Zij heeft het initiatief genomen tot het maken van een Dorpsontwikkelingsplan (DOP). Hierin is samen met de inwoners de richting bepaald met concrete uitvoeringsacties. De Dorpsraad vroeg de gemeente hierbij om vertrouwen en een financiële bijdrage voor bijvoorbeeld externe ondersteuning. Voor de gemeente Maasgouw was dit verzoek nieuw en het riep vragen op als “Hoe gaan we om met een dorpsraad?”, Wat zijn de mogelijke gevolgen van een DOP? ”, “Willen we hier middelen voor beschikbaar stellen?” en “Welke rol hebben we als gemeente?”. Vragen die nog niet zo eenvoudig te beantwoorden bleken.

Na positieve gemeentelijke besluitvorming over de subsidie, is dit project in april 2017 gestart. Via een brainstormsessie en huiskamergesprekken zijn verschillende themavelden verkend. De resultaten worden in werksessies verdiept, aangevuld en uitgewerkt. Voor deze werksessies worden alle inwoners uitgenodigd. Het is een intensief project dat de komende periode nog veel tijd en energie zal vragen. Maar een project met een mooi perspectief en dat biedt kansen voor inwoners én gemeente.

Meer informatie:
www.dorpsraadstevensweert.nl
www.gemeentemaasgouw.nl (projectleider burgerparticipatie M. Peters)
www.vitalegroenestad.nl