Heerlen: Gebrookerbos (IBA Parkstad) - Vereniging Limburgse Gemeenten
80
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-80,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Heerlen

Gebrookerbos – IBA Parkstad

Heerlen

Het project Gebrookerbos is een samenwerking tussen de Open Universiteit, Neimed (Limburgs Kennisknooppunt voor Demografisch Omdenken) en de gemeente Heerlen. Gebrookerbos gaat over de transformatie van Heerlen Noord door het herstellen van de macrostructuur en het stimuleren van micro-initiatieven.
De deelnemende partijen zijn op zoek gegaan naar oplossingen voor de lege plekken in het gevarieerde landschap tussen Kasteel Hoensbroek en de Brunssummerheide. Oplossingen, die samen met Heerlen-Noordenaren en andere partners gerealiseerd worden. De kern van de opgave is het omvormen van een bestaande plek tot iets nieuws; volgens de methode Gebrookerbos. Met als doel het gebied te voorzien van duurzame, sociale en economische impulsen.

Het is tijd om het vertrouwen van de Heerlen-Noordenaar terug te winnen. Om te laten zien dat hij of zij in de oostelijke mijnstreek kan ondernemen, participeren en ontmoeten. Dit burger ondernemerschap is nodig om Heerlen Noord te tillen naar een hoogwaardig economisch dynamisch gebied.

Sinds de start van het Gebrookerbos in 2014 zijn 38 burgerinitiatieven ontstaan. Alle initiatieven betreffen eigen ideeën van bewoners of ondernemers in Heerlen-Noord.
Zij worden naar behoefte ondersteund door een ‘brooker’. Een accountmanager van de gemeente Heerlen begeleidt het initiatief op procedureel of planologisch gebied. Niet alle initiatieven bleken realiseerbaar of uitvoerbaar. Een deel van de initiatieven zijn niet van start gegaan of hebben hun droom in een ander stadsdeel of in een andere stad kunnen realiseren.
Sommige initiatieven verkeren nog in de voorbereidingsfase. De realisatie van hun idee is bijvoorbeeld afhankelijk van (de wijziging van) een bestemmingsplan, voldoende menskracht of van financiering.

Onderzoek
In mei 2016 is het onderzoek ‘Methode Gebrookerbos’ door Neimed, Limburgs kennisknooppunt voor demografisch omdenken, van start gegaan voor een periode van vier jaar. Doel van dit onderzoek is inzicht krijgen in de overdraagbaarheid en effectiviteit van ‘Gebrookerbos’ als mogelijk generieke methodiek voor andere krimpregio’s.

In diezelfde maand is binnen het project Gebrookerbos een ‘brooker’ aangesteld. Deze functionaris heeft een drieledige rol: ondersteunen van burgerinitiatieven in hun groei en ontwikkeling; engagementmarketing (burgers stimuleren om tot ideeën te komen) en kennisdeling zoals het organiseren van themabijeenkomsten en workshops. Dankzij de nauwe samenwerking tussen brooker en onderzoeker wordt het project vanaf het begin geëvalueerd.
Het gebied Heerlen-Noord wordt vier jaar lang gemonitord om inzicht te krijgen in het maatschappelijk rendement van Gebrookerbos, de ervaringen van bewoners en initiatiefnemers en de betekenis van Gebrookerbos voor Heerlen-Noord. Het monitoronderzoek richt zich op de fysieke omgeving, demografische samenstelling, sociaal-economische en sociaal-culturele situatie van het gebied. Daarnaast worden eigenaarschap en organisatievermogen van burgers, de relatie overheid-burger en de toekomstvisie over het gebied nader onderzocht.

meer lezen: www.heerlen.nl