Klimaatverandering... Water in Balans. - Vereniging Limburgse Gemeenten
123
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-123,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Algemeen, Meerssen, Water

Klimaatverandering. De overheid kan de problemen niet meer alleen aan.

Water in Balans

Een keer per vier jaar hebben de meesten van ons contact met het Waterschap Limburg. Dan valt de oproep om te gaan stemmen op de deurmat. De democratie roept. Een aantal van ons hebben vaker contact als aanwonende van een beek of andere watergang. En steeds meer mensen krijgen onvrijwillig vaker te maken met het Waterschap doordat door klimaatverandering zodanig zware hoosbuien vallen dat we overlast (gaan) ervaren van het water. En dat kan op sommige plaatsen in Limburg stevige vormen gaan aannemen. En dat vraagt om een andere aanpak dan we gewend zijn. Een democratisch proces om het water buiten de deur te houden.

Water in Balans heet het programma van het Waterschap Limburg dat uiteindelijk moet zorgen voor een pakket aan maatregelen om het watersysteem aan te passen aan het nieuwe klimaat. En dat kan het Waterschap niet meer alleen. Het graven van buffers of het uitdiepen van baken is allang niet meer toereikend. Samen met gemeenten, betrokken bewoners, ondernemers, provincie, natuurbeheerders en landbouwers wordt per gebied bekeken wat er nodig is om bij extreme regenval de overlast zo minimaal te houden. Iedereen zal zo zijn maatregelen moeten nemen. Ook de mensen die bovenstrooms wonen en geen overlast ervaren, zullen mee moeten doen om hun dorpsgenoten in het dal te helpen. Water in eigen tuin houden en niet direct afvoeren, anders ploegen van akkers, voorzieningen aan de woning en dat allemaal in co-creatie met elkaar. Gezamenlijk de schouders eronder zetten is een proces dat ook het Waterschap Limburg nog als onwennig ervaart. Gezamenlijk zal moeten worden geleerd hoe dit soort democratische processen vorm gegeven moeten worden zodat iedereen bewust wordt van de urgentie van het probleem.

Gebiedspilots zijn aangewezen om ervaring op te doen en te leren van de vernieuwende vorm van werken. Meerssen is een van die gebiedspilots. In het centrum van Meerssen ervaren woningen en bedrijven overlast bij hevige regenval, zoals in juni 2016. Het water dat van Ulestraten en het landelijke gebied bovenstrooms afkomt, is binnen een uur in het centrum van Meersen en zorgt daar voor overstromingen. Samen met de gemeente en andere betrokkenen ie het Waterschap Limburg aan de slag met het oplossen van de problematiek. Waterschap biedt in dat proces expertise en know how. Echter zullen de maatregelen gezamenlijk moeten worden genomen. Dat vergt intensieve afstemming en voortdurende interactie. Geven en nemen van allerlei kanten. En vooral blijven leren en ervaring opdoen.

lees meer op: www.waterschaplimburg.nl