We komen er steeds vaker achter dat het Rijnlands denken veel beter bij onze cultuur past dan de Angelsaksische manier. Het Angelsaksisch model gaat uit van een meritocratische samenleving waarin alles is terug te voeren op topprestaties leveren en daarnaar beloond worden. Nu is er niets mis met topprestaties, ware het niet dat niet iedereen in staat is om topprestaties te leveren. De kloof tussen top en alles wat daar onder zit wordt alleen maar groter en dat begint al op school. Kleuters moeten al toetsen maken om de potentie in kaart te brengen. Vanaf het begin worden we klaargestoomd voor de absolute top en alles wat daarin niet mee kan valt af.
Het Rijnlands denken gaat uit van de mens, zijn aangeboren talenten, een samenleving waarin mensen voor elkaar opkomen en letterlijk een aandeel in elkaar hebben. In dat model speelt leiderschap een belangrijke rol. Leiders weten mensen aan zich te binden door een visie en charisma. Leiders weten het beste uit mensen te halen en ze te stimuleren om zich te ontplooien. Leiders werken niet vanuit control en wantrouwen, maar vanuit loslaten en vertrouwen. En dat is wat we nodig hebben om de kloven die zijn ontstaan te dichten. Leiderschap leidt tot bestuurlijke vernieuwing en is daarmee de basis van de Toekomst van onze democratie.
De coöperatie Verbindend Leiden, richt zich op de essentiële en existentiële waarden van leiderschap: mensgericht verbindend leiderschap gebaseerd op respect, vertrouwen en eigen kracht van mensen. Vanuit gezamenlijkheid de individuele leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en die ten dienste te laten zijn van de samenleving.
Dit doen ze door mensen mee te nemen, samen problemen te verkennen en in te verdiepen, elkaar te inspireren, aan het denken zetten, enthousiasmeren en perspectief bieden. De Coöp doet dit door te luisteren naar elkaar, het delen van persoonlijke verhalen in een veilige omgeving, waar ruimte is voor kwetsbaarheid en vanuit de bereidheid om elkaar actief te helpen. We willen gaan leren van onze verschillen en onze ervaringen uit de verschillende domeinen: overheid, semioverheid en de markt.
De beweging wil dat leren vooral gaan doen in de praktijk en niet vanuit een training of een onderwijsstructuur. Ze willen gaan voorkomen dat het bij praten blijft, door de opgedane ideeën ook in de praktijk te verwezenlijken. En dat doen ze door klein te beginnen om het grote ideaal te bereiken. Dat kan in een veilige omgeving en door het vraagstuk concreet te maken. Elkaar vertrouwen geven is daarin cruciaal.
Iedereen kan lid worden van de Coöperatie Verbindend Leiden