Levin de Koster betrekt leeftijdsgenoten in proces Beekdaelen - Vereniging Limburgse Gemeenten
272
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-272,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Beekdaelen, Nuth, Onderbanken, Schinnen

Levin de Koster betrekt leeftijdsgenoten in proces Beekdaelen

Schinnen

Op 1 januari 2019 zullen de gemeentes Nuth, Schinnen en Onderbanken transformeren naar een nieuwe entiteit: de gemeente Beekdaelen. Er worden stappen gezet om, samen met de inwoners, de strategische visie rond te krijgen. Deze visie vormt de basis van waaruit de toekomst van de gemeente Beekdaelen vormgegeven zal worden. Wij willen vooruitstrevend zijn, maar passend bij onze herkenbaarheid blijven. Een cruciale factor hierin is onze jeugd en het is een uitdaging om de frisheid van jongeren voor Beekdaelen te behouden. Daarom ben ik, Levin de Koster, als Schinnens raadslid een initiatief gestart om de jeugd van Beekdaelen hierbij een rol, maar vooral een stem te geven.

De generatie die de jongeren van nu heeft voortgebracht komt uit een tijd dat Limburg, voornamelijk door mijnbouw, de rijkste provincie van Nederland was. Daarnaast heerste een mentaliteit waarbij doorzettingsvermogen de boventoon voerde. Tegenwoordig kampt onze regio met sterke (demografische) ontwikkelingen. Van vergrijzing tot ontgroening, van leegstand tot een stijgend tekort op de arbeidsmarkt. Limburg heeft het allemaal en de positie van Beekdaelen is bijzonder, als groene long in een sterk verstedelijkte regio. Kortom, er spelen grote vraagstukken in onze regio, welke opgelost kunnen worden door stevige antwoorden van knappe koppen! Waar menigeen bedreiging ziet, zullen velen namelijk kansen zien.
Daardoor zijn jongeren een ongekend belangrijke factor binnen de gemeente Beekdaelen. Zij hebben namelijk affiniteit met een van de drie huidige gemeentes, maar bovenal zijn zij: jong, ambitieus, slim en toekomstige leiders. Daarom ben ik benieuwd naar de drijfveren van onze jongeren. Het intrigeert mij op welke wijze wij van Limburg niet alleen de mooiste, maar ook weer het beste kindje van de klas kunnen maken. De algemene tendens waarbij de bevolking zich niet vertegenwoordigd voelt door de politiek speelt helaas ook op lokaal niveau.

Lastige opgave
Het blijkt een lastige opgave om jongeren te interesseren en te betrekken bij de overgang naar Beekdaelen. Mijn initiatief is erop gericht om de dialoog met jongeren, vanuit hun eigen achtergrond en expertise, te voeren. Dit wordt vormgegeven door actief de jeugd te benaderen en besef voor onze gezamenlijke belangen te kweken. Daarnaast biedt een online enquête een platform om de beste ideeën van en voor Beekdaelen te delen. Inmiddels wordt er gretig gebruikt gemaakt van deze enquête en ontstaan er mooie nieuwe initiatieven. Bewegend in de richting van Beekdaelen dient dit een basis te zijn om een concreet forum te organiseren.
Uiteindelijk vormt de kracht van onze jeugd de weg naar Limburgs geluk en ik zet door, want het zit in ons.

meer weten? bezoek het platform