Maastricht: beginstation van #IkLuister - Vereniging Limburgse Gemeenten
89
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-89,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Maastricht

Maastricht: beginstation van #IkLuister

Maastricht

In gesprek gaan met inwoners; het lijkt wel alsof niemand dat meer doet. Daar willen de initiatiefnemers van #IkLuister verandering in brengen. Daarom haalden zij een aantal campingstoeltjes en sjteetiejsen van zolder, plaatsten deze op het Vrijthof in Maastricht, en gingen vervolgens de dialoog aan met voorbijgangers. Met deze actie proberen de initiatiefnemers een beweging op gang te krijgen waardoor mensen meer naar elkaar gaan luisteren. De toenemende teleurstelling in de politiek, besturen, partijbeloftes en zelfs participatieprojecten is namelijk deels te wijten aan een gebrek aan dialoog. Zowel op regionaal als landelijk niveau. Maastricht is daarom slechts het beginstation van #IkLuister.

Dialoog
‘Nee, de gemeente luistert écht niet naar wat ik te zeggen heb hoor’, moppert een straatveger tijdens een van de #IkLuister-gesprekken op het Vrijthof. Precies door dit soort signalen besloten twaalf jonge Limburgers de koppen bijeen te steken om de dialoog tussen inwoners, maar ook tussen inwoner en de politiek, op gang te krijgen. Na een aantal bijeenkomsten werd de hashtag #IkLuister in het leven geroepen. ‘We zijn geen organisatie, vereniging, of partij. We zijn gewoon mensen die met andere mensen in gesprek willen gaan over wat zij graag anders willen zien in hun omgeving. En vooral over de manier waarop ze dit willen veranderen. Het enige dat ons verbindt is deze drive en de hashtag’, aldus een van de initiatiefnemers.

Onmacht
De kou, de harde wind, en partijpolitiek werd op zaterdag 28 oktober genegeerd, toen het gezelschap hun stoeltjes uitklapten op het Vrijthof. Het enige dat telde waren de verhalen van de voorbijgangers. Onvrede over het verkeer op de Tongerseweg, overlast van studenten, en passieve gemeenteraden; het kwam allemaal voorbij. De verbindende factor bleek het gevoel van onmacht om de genoemde problemen te verhelpen. ‘Ik zou niet weten waar ik zou moeten beginnen’, stelde een passant terecht. Als de #IkLuister-beweging groeit, wordt dialoog echter de nieuwe norm. Althans, dat is het doel van de initiatiefnemers. De actie op Vrijthof was daarom het startsein van een toer door Limburg. Over een aantal weken staat het ensemble in hartje Heerlen en daarna in Sittard, Roermond, en Venlo. Hopelijk met steeds meer luisteraars.

Door Vincent M.A. Janssen

#IkLuister: twitter.com/FrancaEurlings