Nieuwe vormen van lokale democratie in Weert - Vereniging Limburgse Gemeenten
82
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-82,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Weert

Stichting HartVoorBurgers (HVB) Weert

Bevordering van nieuwe vormen van lokale democratie in Weert.

“De Stichting is opgericht ter bevordering van burgerparticipatie, nieuwe vormen van lokale democratie en experimenten met (burger)journalistiek met lokale media.
Het eerste project. Een initiatiefgroep met de werknaam “Wat leeft er in de regio?” onderzocht in 2016 hoe de leegstand in het centrum van Weert te lijf te gaan onder de naam “Nieuw in Weert”. We realiseerden een digitaal vertelplatform. We vonden een groep burgers/ aanjagers die hun medeburgers stimuleerden hun verhaal te doen en te plaatsen. Publiciteit werd verzorgd door media als Dagblad De Limburger, WeertdeGekste, 1Weert en Weert Magazine.”

Aanjagers en enkele (ex)journalisten hielpen bij de duiding en publicatie van de resultaten. Dit ondersteund vanuit de Provincie Limburg, gemeente Weert, Wonen Limburg en Punt Welzijn.
Concreet blijvend resultaat is een digitaal vertelplatform (www.hartvoorburgers.nl) en de oprichting van de Stichting HVB. Enkele leerpunten: Een Stichting bleek voor de initiatiefnemers een bruikbare rechtsvorm om verantwoord met opdrachtnemers en subsidieverleners te kunnen opereren. Het bleek met behulp van veel lobbywerk mensen te bewegen hun verhaal zelf te doen op de website. De media vonden de informatie in verhalenvorm interessant en publiceerden regelmatig. Analyse en duiding bleek weerbarstig en is niet goed uit de verf gekomen.

Het tweede project van HVB onder de naam “Zorgzaam Weert” in 2016-2017 onderzocht de zorgervaringen van zorgvragers, familie, mantelzorgers en professionals sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) per 1-1-2015.
Concreet resultaat in dit project zijn ruim 120 verhalen/ervaringen op de website, verzameld via oproepen in de lokale media en via rechtstreeks aanspreken van mensen op straat door studenten van Hogeschool Zuyd. Uit die verhalen heeft De Limburgers een aantal interviews geselecteerd en gepubliceerd. Tevens zijn door media als WeertDeGekste, Weert Magazine en 1Weert diverse nieuwsitems geplaatst.

De resultaten van de pilot Zorgzaam Weert beoordeelden de gemeente Weert, Wonen Limburg en PUNT Welzijn als te gering om verder te gaan. De Stichting HVB zag wél kansen de resultaten uit te bouwen met als nieuwe partner het Lokaal Zorgvragers Overleg (LZO) Weert. Het LZO is een vereniging van ruim 15 belangenbehartigers in Arbeid, Zorg en Welzijn. Het LZO en HVB draaien beide op betrokken, onafhankelijke vrijwilligers vanuit de dagelijkse zorgpraktijk. Dat bleek bij toetsing van het HVB-onderzoek bij het LZO.

Hoe gaat het verder? HVB genereert via onderzoek en media-inzet aanvullende ervaringen en helpt bij analyses. Het LZO zoekt betere informatie voor haar rol als sparringpartner van zorginstanties en in WMO-overleg. LZO is voor HVB de opdrachtgever en inhoudelijk partner om burger-kracht en -participatie in arbeid, zorg en welzijn te helpen versterken. HVB ondersteunt de communicatie binnen de Weerter samenleving. De lokale media kunnen hun lokale journalistiek rol versterken door beter ingevoerd te zijn in de zorgsector.

Win-Win-Win !!

Meer info: www.hartvoorburgers.nl
dhr Mies van der loo, info@hartvoorburgers.nl , tel. 0637660625.