Samen met de ondernemers in en aan de Gouden Driehoek (in Nationaal Park De Meinweg) heeft Gemeente Roerdalen een proces doorlopen dat in eerste instantie moest leiden tot een economische impuls, innovatieve ideeën om meer te doen met de rijke natuur, rekening houdend met de grote waarde van deze natuur. Uiteindelijk hebben de ondernemers doorgepakt en gezamenlijk een regiovisie opgesteld. Uniek hieraan is dat de gemeente dit proces weliswaar heeft bijgewoond, maar de ondernemers waren aan zet en bleven dat ook.
Deze nieuwe aanpak (zowel voor ondernemers als Gemeente Roerdalen) was een pilot, waarin de rolverschuiving nog best onwennig was. Een overheid die niet stuurt of beleid ontwikkelt, en ondernemers die met elkaar aan het zoeken waren naar een regiovisie. Het lijkt de omgedraaide wereld, echter is het inmiddels een waardevolle expeditie die is afgerond en al veel nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Voor de ondernemers, maar zeker ook voor de gemeente.
Wat de gemeente en overheid van dit proces hebben geleerd is dat ze (overheid, ondernemers en straks ook stakeholders), samen kleine stappen moeten zetten. De tijd is voorbij de overheid met een visiedocument komt en dat vervolgens probeert te slijten. In dit proces waren de rollen omgedraaid en zijn de ondernemers uitgedaagd zelf een visie te ontwikkelen. De Gemeente faciliteerde dit proces, maar regisseerde het niet. De ondernemers waren aan zet, en blijven dat ook. Echter is het ook zo dat ondernemers gewend zijn aan actie en korte termijn, terwijl voor dit proces ook een zekere abstractie en ook lange termijn nodig was. Voor iedereen dus een leerzaam proces.
Door te starten met een intensieve kennismaking is een goede extra verbinding gelegd tussen ondernemers onderling én met de vertegenwoordigers van de Gemeente Roerdalen. Ze hebben naar elkaars verhaal geluisterd en getracht de ‘waaromvraag’ te beantwoorden. Waarom zoeken we de samenwerking? Waarom ondernemen we, en waarom hier in dit gebied? Waarom zouden we iets extra’s willen? Waarom heeft de gemeente dit proces op deze manier geïnitieerd en is ze ook gebaat bij dit proces? De wil om deze vragen met elkaar te beantwoorden én te koppelen aan een visie en actieprogramma is versterkt. De visie is uiteindelijk door de gemeente vastgesteld (zonder moties of amendementen) en naar de Provincie Limburg gestuurd. De ondernemers werken de visie nu samen uit in een actieplan. In ieder geval heeft dit proces het vertrouwen tussen de ondernemers onderling en dat met de gemeente versterkt.