Park Leudal-Oost, meer dan een park alleen - Neer - Vereniging Limburgse Gemeenten
99
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-99,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Leudal

Park Leudal-Oost, meer dan een park alleen – Neer

Gemeente Leudal

Sportaccommodaties, van oudsher het terrein van de gemeenten. We kennen allemaal de enorme dilemma’s in de raad: waar houden we iets in stand en waar niet? Hoe kunnen we verenigingen ertoe verleiden of zelfs dwingen om samen te werken? En als klap op de vuurpijl de eigen vertrouwde accommodatie inleveren of delen met een andere club? Zo niet in Neer (Gemeente Leudal). Daar hebben inwoners het initiatief genomen om het Sportpark ’t Ligteveld een enorme update te geven. Vanuit een droom van een nieuwe hal is het idee van het multifunctionele Park Leudal-Oost ontstaan. Een prachtige ambitie: een bovenlokale voorziening waarin sport, bewegen, ontmoeten, zorg en cultuur geclusterd worden. Park Leudal-Oost, de eerste Open Club Limburg (zie link voor meer informatie Open Club principe).

Alle verenigingen die gebruik maken van het sportpark werden uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van het sportpark. En dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de huidige brede opzet van het park. Die professionaliseringsslag is in samenwerking met het Huis voor de Sport Limburg gemaakt. Dit Huis voor de Sport zocht na een inventarisatie contact op met de gemeente en de plannen bleken naadloos te passen in het beleid van Leudal. Door ondernemerschap en creativiteit aan te boren van verenigingen en inwoners is de breedte opgezocht die het park toekomstbestendig moet maken. De beheersstichting Park Leudal-Oost blijft gericht op de toekomst en leunt ondanks het grote succes niet achterover. Tijden veranderen, mensen veranderen, de samenstelling van de bevolking verandert. Daar houden ze voortdurend rekening mee en spelen ze ook op in. Zo hebben twee burgerinitiatieven inmiddels de krachten gebundeld en kijken ze naar een wielerbaan op Park Leudal-Oost. Een verlicht MTB-parcours en verbindingen met natuur en recreatie in de omgeving, zaten al het in het planaan het Park.

Jack Opgenoord van het Huis van de Sport Limburg: “Ontzettend mooi om te zien wat zo’n burgerkracht in Neer al oplevert. Ongekend wat je daarmee in een dorp hebt en positieve energie die het in de samenleving oplevert! Iets om te koesteren. Ik hoop ook van harte dat overheden dergelijke initiatieven en krachten faciliteren, zodat deze pareltjes blijven bloeien. Met de energie en samenwerking vanuit Sportimpuls Neer (red, een initiatief vanuit Zaalvoetbalvereniging De Gastronoom en Park Leudal-Oost) en het nog fysiek te realiseren Park Leudal-Oost, zie ik de toekomst voor het verenigingsleven in Leudal-Oost met vertrouwen tegemoet.”

In december 2017 besluit de gemeenteraad Leudal over het doorgaan van Park Leudal-Oost. Daar is, met allerlei dilemma’s, nog een pittige opgave aan verbonden.

www.facebook.com/parkleudaloost
www.twitter.com/parkleudaloost
www.parkleudaloost.nl/
https://sport.nl/openclub