Reuring in het dorp Hegelsom - Vereniging Limburgse Gemeenten
103
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-103,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Horst a/d Maas

Reuring in het dorp

Horst a/d Maas

Hegelsom is een klein dorp waarvan de inwoners elkaar goed kennen. Mensen ontmoeten elkaar in de plaatselijke basisschool, gemeenschapszaal of kerk. Ook het bloeiende verenigingsleven zorgt voor de nodige sociale cohesie. Toch had een handjevol Hegelsommers een paar jaar geleden behoefte aan wat meer reuring in het dorp. Daaruit ontstond werkgroep Tuutetrek: een initiatief van en voor Hegelsommers dat activiteiten organiseert om de ‘Tuute uit hun hokken’ te krijgen zoals een grote dorpsbrunch, het samen bouwen van de Hegelsomse ‘grensposten’, kookwedstrijden en nog veel meer.

Uit Tuutetrek ontstond een tweede initiatief: Hegga Metamorfosa, een werkgroep die zich bezighoudt met de uitstraling en (her)inrichting van het dorp. Daarnaast werken ze in Hegelsom in themagroepen op kleine schaal aan grote thema’s zoals Wonen of Jeugd. De Gemeente Horst aan de Maas is bij alle ideeën aan de voorkant nauw betrokken en heeft zelfs ambtenaren afgevaardigd om zitting te nemen in een aantal groepen. Want “wat je samen maakt, gaat niet kapot” is het motto van de Hegelsommers! Naast dit alles bestaat het Hegelsomse Dorpsplatform dat zich hoofdzakelijk richt op de meer beleidsmatige vraagstukken voor de lange termijn. Ook dit gebeurt steeds in samenspraak met de gemeente.

Voor de verschillende werkgroepen meldden zich in de afgelopen jaren steeds spontaan nieuwe vrijwilligers. De aantrekkingskracht lijkt voort te komen uit twee dingen. Allereerst is er het enorme succes van de activiteiten. De bezoekersaantallen nemen toe, het dorp praat nog weken na over hoe gezellig het weer was en de uitvoering is -dankzij een aantal vaardige kunstenaars en vormgevers in ons dorp- steeds om door een ringetje te halen. Daar willen mensen maar al te graag aan mee bouwen! Daarnaast is flexibiliteit een belangrijke factor: de mogelijkheid om voor een korte tijd of een specifieke taak vrijwilliger te zijn. Bewoners krijgen de kans om zich in te zetten voor één afgebakend project in een periode waarin ze misschien meer tijd vrij kunnen maken. Ze hoeven zich niet per sé voor langere tijd te binden. Ook maken ze in Hegelsom optimaal gebruik van elkaars kwaliteiten: wie graag plannen maakt, organiseert mee en wie liever de handen uit de mouwen steekt, helpt met opbouwen of afbreken. Zo komt de Hegelsomse energie perfect tot zijn recht!

www.hegelsom.nl