Kerkrade
Er verandert veel, niet alleen in de samenleving maar ook in de wijken en buurten. Een beweging die versterkt wordt door ontwikkelingen zoals de decentralisaties in het sociale domein en de omgevingswet. Dit vraagt om een nauwe samenwerking tussen gemeente en bewoners. Daarom is Team Wijkontwikkeling van Gemeente Kerkrade altijd in de buurt. Wijkontwikkeling is mensenwerk, dichtbij de bewoners. Met hen wordt in alle transparantie een vertrouwensband opgebouwd.
Wijkontwikkeling luistert, praat en verbind mensen met elkaar, zodat een oplossing, verandering of andere werkwijze dichterbij komt. Hierbij wordt niet gestuurd op resultaten, zoals bij gemeentelijke projecten gebruikelijk is. Wijkontwikkeling zet processen met bewoners in gang. Het resultaat daarvan is sterk afhankelijk van de behoeften, mogelijkheden, beleving en inzet van bewoners. Hiervoor heeft Wijkontwikkeling haar werkplek verhuisd naar diverse, voor bewoners makkelijk bereikbare plekken, in de wijk.
Wijkontwikkeling kijkt met de blik van de bewoners naar de gemeente en vertaald voor en met hen het beleid en de stadsdeelvisies. Dit is nodig, want ook hierin zijn bewoners aan zet. Wijkontwikkeling ondersteunt bewoners waar nodig zodat ze in onze organisatie de kortste weg vinden. Dat werkt ook andersom. Omdat de medewerkers van wijkontwikkeling zo dicht bij de bewoners staan, kunnen zij hun collega’s iets vertellen over de realiteit van alledag in de buurten.
Omdat Wijkontwikkeling graag samen met bewoners over de toekomst praat en daarin graag invulling wil geven aan processen hebben vertegenwoordigers van de bewonersplatforms en medewerkers samen een aantal trainingen gevolgd in Creatief Denken. De technieken van Creatief Denken zijn vervolgens toegepast in het proces waarbij Wijkontwikkeling en de bewonersplatforms hebben samengewerkt aan het actualiseren van de procedure en criteria voor de leefbaarheidsbudgetten van de Gemeente Kerkrade. Creativiteit is onmisbaar als je als gemeente met bewoners samenwerkt aan een toekomstig bestendige stad. Die samenwerking begint met afstand nemen. Niet van elkaar, maar van regels en kaders die je belemmeren.
keese meer op: www.kerkrade.nl