Sprekersplein zonder drempels in Roermond - Vereniging Limburgse Gemeenten
114
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-114,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Roermond

Het Sprekersplein

Roermond

Dit is ingevoerd in 2010 en vindt nog steeds elke maand plaats. Dit is een vernieuwend initiatief om inwoners een stem te geven.
Inspraak door burgers tijdens raads- en commissievergaderingen is in de huidige Roermondse vergaderstructuur niet mogelijk. Tot 2010 was dit wél het geval. De gemeente heeft toen echter geconcludeerd dat dit “schijninspraak” was omdat de meningen van fracties meestal al vóór de vergaderingen waren gevormd waardoor de inspraak in de meeste gevallen geen effect meer had en inwoners veelal teleurgesteld naar huis gingen. Bovendien was de drempel voor sommige inwoners erg hoog om in te spreken in een “formele” commissie- of raadsvergadering.

Al deze formele vergaderingen vinden in Roermond plaats in de raadszaal en worden in video rechtstreeks uitgezonden. Insprekers spraken in vanaf het spreekgestoelte. Dat alles bij elkaar schrikt veel mensen af.
Natuurlijk is de Roermondse raad wel geïnteresseerd in wat er bij de inwoners leeft. Om daarvoor een podium te bieden is in 2010 het Sprekersplein gecreëerd. Dit is laagdrempeliger (niet in de raadszaal, geen uitzending, gezelliger ambiance). Tijdens het Sprekersplein kunnen inwoners reageren op onderwerpen die in commissie en raad aan de orde komen maar inwoners mogen op het Sprekersplein ook het woord voeren over zaken die zij zelf belangrijk vinden. Insprekers kunnen zich tot de dag vóór het Sprekersplein bij de griffie aanmelden.

meer weten?   www.roermond.nl/sprekersplein