Thuis in Maastricht: buurtnetwerken - Vereniging Limburgse Gemeenten
95
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-95,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Maastricht

Van Buurtplatforms naar Wijkoverleggen

Maastricht

Eind 2015 heeft een werkgroep van de bestaande buurtplatforms zelf een visie geschreven over hun toekomstige rol en taken als buurtnetwerken. Met deze visie breken zij daadwerkelijk met het verleden waarin ze de vaste gesprekspartner waren van de gemeente in buurten. Zij willen de spil worden van de buurt, waarin het eigenaarschap van de buurtbewoners centraal staat. In grote lijnen betekent dit dat zij samen met de buurt een toekomstvisie willen maken op zowel sociaal als fysiek gebied, waarbij ze ook kijken wat de buurt op eigen kracht kan realiseren. Het streven is om zoveel mogelijk buurtbewoners te bereiken. Met deze kanteling willen zij een gelijkwaardige partner worden van de gemeente, dus pro-actief in plaats van reactief. De buurtplatforms hebben de gemeente gevraagd om – zonder over te nemen – de ontwikkeling van de buurtnetwerken te faciliteren en hiervoor ook opbouwwerk in te zetten.

Het college en de gemeenteraad zijn zeer enthousiast over de visie van buurtnetwerken. Het heeft geleid tot het opheffen van de oude manier van buurtgericht werken en de invoering van nieuwe werkwijzen gericht op zelfsturing. Ook het subsidiebeleid is hierop afgestemd. De huidige buurtplatforms worden actief gefaciliteerd in de ontwikkeling van buurtnetwerken, waarbij wordt aangesloten bij hun vraag. Het programma is dus samen ontwikkeld. Op dit moment hebben de eerste workshops plaatsgevonden. Hieruit is gebleken dat de ondersteuning van toekomstige buurtnetwerken (kunnen straks ook andere bewonersorganisaties zijn) nog verbeterd/uitgebreid kan worden. De aanpak is namelijk fragiel. Daarbij moet er ook meer aandacht komen voor de rol van de raads- en collegeleden.

Het principe van buurtnetwerken werkt aan het fundament van de democratie. Buurten die zelf zeggenschap nemen en krijgen over hun eigen leefomgeving, waarbij er een goed onderscheid is gemaakt over de rol van de buurt én de rol van de gemeente. Dat is ook een geheel nieuw voor de gemeenteraad die nog zoekende is naar wat dit voor hun betekent. Theorie en praktijk zijn hierbij 2 verschillende zaken en dat is ook merkbaar.

Deze doorontwikkeling gaat met vallen en opstaan. Sommige platforms leggen het bijltje erbij neer, anderen pakken de kansen ruimhartig en enthousiast op. Ook hier geldt weer dat een blauwdruk niet voorhanden is, maar wel een ambitie. Maatwerk is derhalve geboden.

meer informatie: www.thuisinmaastricht.nl