TiP Burgerpanel - Vereniging Limburgse Gemeenten
295
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-295,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Algemeen

TiP-Burgerpanel

Een digitale variant om inwoners te betrekken bij de thema’s in uw gemeente.

De lokale democratie is in verandering. Door de participatiemaatschappij waarin we leven krijgen en willen inwoners steeds meer een centrale plek in de probleemoplossing. Maar hoe krijg je de inwoner actief betrokken bij het gemeentelijk beleid? Een eenvoudig antwoord: vraag om raad (tips). Een TiP-burgerpanel kan daarbij een goed hulpmiddel zijn.

VIA Limburg, de weekkrant van Media Groep Limburg (Rob Willems), en onderzoeksbureau Toponderzoek uit Horst aan de Maas (Martijn Hulsen) zijn in 2015 gestart met het opzetten van TiP-burgerpanels. Via het TiP-burgerpanel kunnen inwoners meepraten over allerlei actuele zaken die spelen in de gemeente waar ze wonen en/of werken. Maandelijks krijgen de panelleden via email een vragenlijst voorgelegd over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van wonen, werken, leefomgeving en school tot het verenigingsleven en culturele activiteiten. Deelname is gratis, meedoen kost weinig tijd en is volledig anoniem.

“Als redactie willen graag in de haarvaten van de samenleving zitten. We willen weten en publiceren over wat lokaal speelt en leeft; over hoe mensen denken over zaken en ontwikkelingen. De TiP-methodiek is daarbij een prima hulpmiddel. Vooral ook omdat het geen opiniepeiling is in de zin van ‘ik ben voor’ of ‘ik ben tegen’; nee, het is een raadgevend. Mensen worden vooral om raad gevraagd. Tips hoe iets anders of beter kan. Dat levert vaak waardevolle en relevante informatie op die we kunnen gebruiken als input voor artikelen”, vertelt Rob Willems, hoofdredacteur VIA Limburg.

Hij geeft enkele voorbeelden. “In Roermond vroegen we ‘wat zou u doen als u voor één dag de activiteiten van de burgemeester Rianne Donders zou mogen overnemen?’ Uit de antwoorden bleek dat heel verschillend werd gedacht over haar takenpakket. Samen met de burgemeester hebben we uiteindelijk een verhaal over haar werkzaamheden gemaakt: wat doet ze wel en wat behoort niet tot haar takenpakket. Uit de stelling ‘De kabelbaan over de Maas wordt dé publiekstrekker van de gemeente Venlo’ rolde een stevig ‘oneens’, dat we hebben voorgelegd aan diverse (politieke) partijen en paginagroot hebben uitgewerkt. In Kerkrade riepen we de hulp van het panel in om mee te denken over de naam van een plein. Daar was nogal wat commotie over, en wij wilden weten hoe de inwoner er over dacht.”

Rob Willems denkt dat ook (lokale) bestuurders kunnen profiteren van de TiP-inwonerpanelmethodiek. “Als je de inwoner dan toch meer en concreter wil betrekken bij het besluitvormingsproces, dan is het vragen van raad aan die inwoner een goede eerste stap, denk ik. Het komt nog te vaak voor dat iets dat aan de tekentafel wordt bedacht nauwelijks of totaal geen draagvlak heeft op de vloer, de lokale samenleving. Zo’n project is gedoemd om te mislukken. Of het kost bakken geld om bij te sturen. ‘Bezint eert ge begint.’ Vraag het de inwoner eerst. Een TiP-inwonerpanel kan daar zeker goed bij helpen.”

Alle onderzoekrapportages worden online gepubliceerd. In Limburg zijn inmiddels de volgende TiP-inwonerpanels actief en/of in de opstartfase:

 

www.tipbeesel.nl, www.tipbergen.nl, www.tipgennep.nl, www.tipleudal.nl, www.tipmookenmiddelaar.nl, www.tipnederweert.nl, www.tippeelenmaas.nl, www.tiproermond.nl, www.tippanelvenlo.nl, www.tipvenray.nl, www.tipweert.nl, www.tipheumen.nl, www.tipechtsusteren.nl, www.tipmaasgouw.nl, www.tiproerdalen.nl, www.tipbeek.nl, www.tipbrunssum.nl, www.tipmeerssen.nl, www.tipnuth.nl, www.tiponderbanken.nl, www.tiproerdalen.nl, www.tipschinnen.nl, www.tipsittardgeleen.nl, www.tipstein.nl, www.tipeijsdenmargraten.nl, www.tipgulpenwittem.nl, www.tipheerlen.nl, www.tiphorstaandemaas.nl, www.tipkerkrade.nl, www.tiplandgraaf.nl, www.tipmaastricht.nl, www.tipsimpelveld.nl, www.tipvaals.nl, www.tipvalkenburgaandegeul.nl en www.tipvoerendaal.nl