Toekomstvisie  Roermond in co-creatie naar 2030 - Vereniging Limburgse Gemeenten
115
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-115,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Roermond

Toekomstvisie  2030, in co-creatie met de samenleving

Roermond

Op 22 december 2016 heeft de gemeenteraad van Roermond de nieuwe strategische visie “toekomstvisie Roermond 2030” unaniem vastgesteld. Deze visie was het resultaat van een vernieuwend participatief proces waarin meer dan 7000 inwoners hebben meegedaan. Centraal in de visie staan de rode draden ontmoeten, verbinden en samenwerken. Hiernaast hebben de inwoners gekozen voor de thema’s jeugd, zorg, ouderen, economie en historische binnenstad en water.

Inwoners worden vaker betrokken bij het opstellen van nieuw beleid. Maar bij de Toekomstvisie Roermond 2030 heeft de gemeenteraad ervoor gekozen om vanaf de allereerste dag in co-creatie met de inwoners de visie op te stellen. Op deze eerste dag werden inwoners uitgenodigd om hun meningen, zorgen en verhalen te uitten op een ‘blanco blad’. Ongeveer 100 inwoners kwamen op deze bijeenkomsten af. De resultaten hiervan werden vervolgens teruggebracht tot 10 thema’s.

Vervolgens werd de uitdaging om ‘heel Roermond’ te laten kiezen tussen de 10 thema’s. Hiervoor zijn de ambtenaren de straat op gegaan om inwoners te ontmoeten. Met een heuse roadshow werden druk bezochte plaatsen opgezocht; supermarkten, het centrum, Designer Outlet, buurtcentra, de moskee, het zwembad, het museum, het gemeentehuis, wijkgebouwen, recepties en bijeenkomsten. Daarnaast was het ook mogelijk om online te stemmen. In totaal hebben liefst 6734 inwoners hun stem uitgebracht. De gemeente besloot vervolgens om de top 5 unaniem over te nemen. Dit waren de thema’s jeugd, zorg, ouderen, economie en historische binnenstad en water.

De 5 gekozen thema’s zijn in bijeenkomsten met inwoners en partners (organisaties, ondernemers) verdiept. Op basis hiervan heeft de gemeente een conceptvisie geschreven. Alvorens deze werd voorgelegd aan de gemeenteraad, mochten eerst de inwoners hun mening hierover gegeven. Na goedkeuring is de concept visie voorgelegd aan de gemeenteraad. Zonder ook maar één wijziging aan te brengen is de Toekomstvisie Roermond 2030 in december 2016 unaniem vastgesteld door de gemeenteraad.

Gedurende het hele proces kwam naar voren dat de samenleving snel veranderd. Om hier op in te spelen is het nodig dat we elkaar ontmoeten, verbinden en met elkaar samenwerken. Dit geldt voor de gemeente, maar ook voor inwoners, maatschappelijke organisatie en bedrijven. Daarom staat naast de vijf gekozen thema’s ook de rode draden centraal: ontmoeten, verbinden en samenwerken.

Facts & Figures
4 inspiratiesessies (100 deelnemers)
2 co-creatie café’s (66 deelnemers)
33 roadshow-momenten
6.734 stemmers
20.209 stemmen
90 ideeën ingediend via de website
7 scenariodebatten (223 deelnemers)
1 resultaatbijeenkomst (33 deelnemers)

Meer weten? www.roermond.nl/toekomstvisie