Waterschap: samen de problemen te lijf - Vereniging Limburgse Gemeenten
125
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-125,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
Categorie
Algemeen, Peel en Maas, Water

Bewoners, ondernemers, gemeenten & experts

Waterschap Limburg

Het Waterschap heeft van oudsher een functie als watersysteembeheerder en beschermer tegen hoogwater. Het Waterschap is een democratische organisatie, waarop we om de vier jaar kunnen stemmen. Daarna was het vaak muisstil. Door de opgaven waar het Waterschap inmiddels voor staat als gevolg van de klimaatverandering én het besef dat ingrijpende maatregelen niet meer zomaar opgelegd kunnen worden, kiest het Waterschap Limburg voor aan andere koers. Samen met omwonenden en betrokkenen worden de plannen gemaakt. Uiteraard levert het schap de nodige expertise en berekeningen, samen met de bewoners wordt gezocht naar een inpassing.

Of het nu gaat om hoogwaterbescherming tegen de Maas of problemen met beekafvoer bij hevige regenbuien, samen met de omgeving wordt gezocht naar passende en werkende maatregelen. Samen met bewoners, ondernemers, gemeenten en vooral de experts van WL wordt gekeken naar oplossingen. En die oplossingen liggen bij afvoeren van beken niet alleen meer bij het waterschap zelf. Ook ondernemers (bewerken akker b.v.) en bewoners (afkoppelen regenwaterafvoer) zullen de handschoen moeten oppakken om gezamenlijk de problemen die op ons afkomen te tackelen.

Dat een dergelijke aanpak ver kan gaan zien we in Kessel. Daar wilden 11 bewoners geen dijk voor hun huis. Ze hebben het initiatief genomen en hebben zelf een voorstel opgesteld, incl. risicoschatting. Mooi staaltje zelfwerkzaamheid! Door de unieke situatie (het gaat hier om alleen de 11 woningen), het relatief kleine risico en de goede evacuatiemogelijkheid gaat het WL mee met de wensen van de bewoners. Hiervoor is zij naar Den Haag moeten gaan om deze dijk uit de Waterwet te laten halen. Dit lijkt een kans van slagen te hebben. Een mooi voorbeeld hoe de overheid luistert naar de wensen, deze (samen met gemeente en bewoners) afweegt in het grote geheel en zelfs bij overtuiging de meest rigoureuze maatregel niet schuwt. Hiermee wordt vertrouwen gewonnen en zelfs hersteld.

Meer weten? www.waterschaplimburg.nl