De opzet van de jongerengemeenteraad (voorheen de Wegwijsdag) is in de 10 jaar dat het in Horst aan de Maas wordt gehouden, niet of nauwelijks gewijzigd. Geïnspireerd door de 24 uur sessie was er aanleiding om deze grondig te wijzigen, namelijk het thema wordt niet vooraf door ons bepaald, maar de jongeren zeggen zelf wat de onderwerpen zijn, waarover ze het willen hebben, namelijk zinnige zaken !
De 70 jongeren van vwo 5 en havo 4 van het Dendron college werden verdeeld in 6 groepen en dezen werden begeleid door oud raadsleden (coach) en zittende raadsleden (assistent coach). Dit was ook een breuk met het verleden, daar de voorgaande jaren, medewerkers van de landelijke instelling Pro Demos hiervoor werden ingezet. Er was dus geen vooraf bepaald thema, maar de groepen kregen de opdracht om een thema, project, idee, zinnige zaak kortom een voorstel te bedenken, waarover de raad een besluit moet nemen. Want dit is het meest wezenlijke van de nieuwe opzet, het idee c.q. voorstel van de winnende groep in het afsluitend debat wordt gegarandeerd door de raad als een normaal raadsvoorstel behandeld. Het komt dus in de raadsvergadering als een apart agendapunt aan de orde en er wordt door de raad over besloten. Het is dus vergelijkbaar met de behandeling van een burgerinitiatief.
De groepen konden voor het bedenken van hun idee een beroep doen op de ter zake deskundige ambtenaren in het gemeentehuis, het camerawerk van Horstenaar Ruud Lenssen, taxivervoer naar locaties in de gemeente (i.c. het Dendroncollege). Tijdens de lunch werden de (assistent) coaches door elkaar bijgepraat om te voorkomen dat in het afsluitend debat dezelfde ideeën werden gepresenteerd.
In het jongerendebat onder leiding van burgemeester Kees van Rooij werden de 6 ideeën middels een filmpje gepresenteerd. Dezen zijn terug te vinden op de website van de gemeenteraad. Voorgesteld werd om een permanente jongerenraad in te voeren, of een multifunctioneel centrum voor jongeren van 13 tot 15 jaar, een bewaakte fietsenstalling in het centrum van Horst, of een veilig duurzaam fietspad tussen station Horst en America en meer uitgaansmogelijkheden. De winnaar, het idee wat uiteindelijk een meerderheid van stemmen had, was het idee “Schouder aan schouder”, waar statushouders door middel van een maatje geholpen worden met de integratie. Het idee is inmiddels uitgewerkt tot een raadsvoorstel en dit is behandeld in de raadsvergadering van 20 december 2016.
bekijk het op youTube