Waarom - Vereniging Limburgse Gemeenten
241
page-template-default,page,page-id-241,bridge-core-2.7.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Bestuurlijke vernieuwing in Limburg

Waarom moeten we bestuurlijk vernieuwen?

De wereld van nu vraagt om een nieuwe manier van besturen. Digitale ontwikkelingen, globalisering en multiculturaliteit hebben de samenleving immers ingrijpend veranderd. Of het nu gaat om het openbaar bestuur, het besturen van een onderneming of maatschappelijke instelling; de klassieke manier van management by control voldoet niet meer.
De opgaven op het gebied van werk, zorg en onderwijs zijn enorm. Zeker in een wereld waarin de veranderingen in exponentieel tempo blijven doorgaan. De printerinkt van de vaak verkokerde beleidstukken van de overheid is nog niet opgedroogd of het beleid is alweer verouderd. Daardoor raakt de overheid op achterstand. Ze ziet dan ook dat de samenleving niet wacht en zelf oplossingen creëert.

Het systeem dat we hebben ontwikkeld heeft duidelijk zijn houdbaarheidsdatum bereikt. Een nieuwe tijd, met enorme technologische vooruitgang gevoed door wereldwijde netwerken, en mensen die voortdurend met elkaar in verbinding staan via internet en sociale media, vragen om nieuwe vormen van consultatie, leiderschap en bestuur.

24 uurs HadM2k
“De verbeelding van de oude politieke idealen naar de thema’s van deze tijd heeft achterstallig onderhoud. Er is een strijd van partijen tegen partijen gaande, en daar hebben de mensen schoon genoeg van” – Eberhard van der Laan

De Facebook-generatie denkt niet meer in termen van sociaal-democratie, liberalisme, christen-democratie of welke levensbeschouwelijke stroming dan ook. De snel dalende ledenbestanden van politieke partijen en vakbonden, de lage opkomstpercentages bij verkiezingen en de enquêtes die het vertrouwen van de inwoners in de politiek meten bewijzen dat.
De nieuwe generatie zoekt dan ook nieuwe kernwaarden. Kernwaarden die richting geven aan ons nieuwe bestaan, die houvast geven en veiligheid. Maar welke zijn dat? Het is een van de grootste uitdagingen van deze tijd om samen nieuwe kernwaarden te vinden. Met een nieuw leiderschap dat de weg wijst, niet alleen met management dat de boel regelt.
Het aantal opgaven in Limburg liegt er niet om: groei voor iedereen, aan de slag met onze jongeren, werken aan een gezonde samenleving die de tweedeling op velerlei terreinen overbrugt en de ontwikkeling van nieuw leiderschap. Er is daarom geen tijd te verliezen met het vernieuwen van onze democratie.